Dessert mitt i veckan
Varför begränsa möjligheterna att äta något gott till efterätt bara till helgen när man kan göra det lite precis när som helst? Men då ska det vara något gott som vi lagar tillsammans, bläddrar i recept, funderar över millilitrar och decilitrar och sölar ner minst en bunke. Att hämta en pinnglass i frysen räknas inte.
Citronpannacotta, 4 portioner
1 vaniljstång
2 gelatinblad
4 dl grädde
2 tsk florsocker
Rivet skal från 1 citron samt saft pressad från halva citronen.
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Kola upp frön, stång och grädde. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Blanda i citronskal, citronsaft och florsocker i gräddblandningen. Ta upp vaniljstången, blanda i gelatinbladen. Häll upp i snygga glas och låt stå i kylen minst 2 timmar. Garnera med valfria bär innan servering.
Smaken är såklart olika, några älskar paj medan andra i familjen inte smakar en endaste tugga om pajdegen är gräddad (att mumsa den ogräddad direkt ur bunken går utmärkt), någon älskar surt och någon annan bara sött. Småkakor går hem hos de flesta (även hunden) och är dessutom jätteroliga att göra och går att spara en stund i sina burkar. Ja, det är angenäma bekymmer det här att välja dessert. Igår var det studiedag för barnen så då fanns tid att både möblera om rummen, shoppa lite nya lampor, kuddar och blommor, äta skräpmat till lunch och göra måndagsdessert - citronpannacotta.
"Ska de här plastbitarna verkligen blandas i?" Eliza är skeptisk till att gelatinbladen går att äta.
"Ska de här plastbitarna verkligen blandas i?" Eliza är skeptisk till att gelatinbladen går att äta.
Det här receptet på pannacotta tycker jag är superbra, sött och surt på samma gång och bären på toppen går ju att variera fritt. Här är det röda vinbär rullade i äggvita och socker som sedan fått ligga ett tag i frysen. Supergoda och utmärkta att spara i frysen och plocka fram när de behövs.
Citronpannacotta, 4 portioner
1 vaniljstång
2 gelatinblad
4 dl grädde
2 tsk florsocker
Rivet skal från 1 citron samt saft pressad från halva citronen.
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Kola upp frön, stång och grädde. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Blanda i citronskal, citronsaft och florsocker i gräddblandningen. Ta upp vaniljstången, blanda i gelatinbladen. Häll upp i snygga glas och låt stå i kylen minst 2 timmar. Garnera med valfria bär innan servering.
0 kommentarer