Fikonbollar - mycket godare än de låter
Så här i diettider söker jag något gott att mumsa på i soffhörnan och jag måste tyvärr erkänna att många kakor dammar i halsen och smakar blää. Mitt i bruset av mandelmjöl, stevia och barkbröd så hittar jag recept på fikonbollar som faktiskt (!!) är jättegoda. Jag lovar.
Det finns ganska många olika varianter men jag har valt ut tre favoriter och jag tycker egentligen att man kan variera både frukt, frön och nötter lite som man vill. I en del recept ska man även krydda med lite kanel eller hacka i mörk choklad i smeten men det brukar jag hoppa över. Prova dig fram och hitta en egen favorit.
De här är supergoda:
150 g torkade fikon
1/2 dl skållad mandel
Mixa och rulla till små bollar. Garnera med kokos eller en halv sötmandel på toppen (tryck till så den fastnar).
De här är nästan ännu godare:
50 g torkade fikon
2 tsk linfrön
30 g nötter (cashew, jordnötter eller valnötter) Jag tog saltade :)
kokosflingor
Mixa allt, rulla till bollar och rulla dem i kokosflingor eller hackade nötter.
Äh, vi tar en till också:
150 g torkade fikon, aprikoser eller dadlar
1/4 dl rostade solroskärnor
2 tsk honung
kokosflingor
Mixa allt och forma till bollar. Rulla i kokosflingor eller hackade nötter.
Alla bollarna behöver stå kallt en stund innan de serveras. Är smeten svår att få ihop så tillsätt en liten skvätt vatten.
Mums!
Det finns ganska många olika varianter men jag har valt ut tre favoriter och jag tycker egentligen att man kan variera både frukt, frön och nötter lite som man vill. I en del recept ska man även krydda med lite kanel eller hacka i mörk choklad i smeten men det brukar jag hoppa över. Prova dig fram och hitta en egen favorit.
De här är supergoda:
150 g torkade fikon
1/2 dl skållad mandel
Mixa och rulla till små bollar. Garnera med kokos eller en halv sötmandel på toppen (tryck till så den fastnar).
De här är nästan ännu godare:
50 g torkade fikon
2 tsk linfrön
30 g nötter (cashew, jordnötter eller valnötter) Jag tog saltade :)
kokosflingor
Mixa allt, rulla till bollar och rulla dem i kokosflingor eller hackade nötter.
Äh, vi tar en till också:
150 g torkade fikon, aprikoser eller dadlar
1/4 dl rostade solroskärnor
2 tsk honung
kokosflingor
Mixa allt och forma till bollar. Rulla i kokosflingor eller hackade nötter.
Alla bollarna behöver stå kallt en stund innan de serveras. Är smeten svår att få ihop så tillsätt en liten skvätt vatten.
Mums!
0 kommentarer