Kryddmix
Min mamma odlade alltid dill och persilja i sitt trädgårdsland och på sensommaren klippte vi in och frös ner i små askar. Jag brukar försöka göra likadant, så mycket roligare med egna i frysen än de små papplådorna man köper. I år glömde jag så dill (?!) och persiljan blev mest bara skrutt men några andra kryddor finns i alla fall, och de har använts flitigt i sommar. Kryddor är inte bara bra att klippa in och använda i maten, de är riktigt fina också, och så tål de faktiskt ganska varierad skötsel tycker jag.
Inte bara vi människor gillar kryddväxter, insekterna älskar dem!
Både lavendel och oregano drar till sig humlor, bin och fjärilar. En varm augustidag surrar hela stenpartiet.
I växthuset trivs några andra ...
Citronmeliss - att garnera och smaksätta både bakverk, mat och dryck med.
Timjan - nästan alltid i mariad till fläskkött.
Rosmarin - för sin doft såklart och väldigt god till grillad kyckling och lamm.
Mynta - fräsch, god och ett måste i mojito.
Basilika - inser nu att jag inte har någon basilika i år! Hur kan jag ha missat den? Och hur kan jag inte ha saknat den förrän nu?
Här har de alla fått komma ut på altanen för klippning.
Både mynta och oregano har riktigt fina blommor.
Titta, trädgårdslandet svämmar över av persilja :)
När hösten kommer saknar jag mina kryddkrukor och känslan att kunna gå ut i trädgården och klippa in vad som behövs till matlagningen. Kanske, kanske ska jag i år förverkliga min tanke att ha fräscha kryddor i köket under vinterhalvåret. Kanske också kombinerat med den där kryddhyllan jag vill ha i köksfönstret. Men det blir då, i höst, än så länge kan jag njuta av att gå ett varv med saxen i trädgården :)
Snart helg!!
Inte bara vi människor gillar kryddväxter, insekterna älskar dem!
Både lavendel och oregano drar till sig humlor, bin och fjärilar. En varm augustidag surrar hela stenpartiet.
I växthuset trivs några andra ...
Citronmeliss - att garnera och smaksätta både bakverk, mat och dryck med.
Timjan - nästan alltid i mariad till fläskkött.
Rosmarin - för sin doft såklart och väldigt god till grillad kyckling och lamm.
Mynta - fräsch, god och ett måste i mojito.
Basilika - inser nu att jag inte har någon basilika i år! Hur kan jag ha missat den? Och hur kan jag inte ha saknat den förrän nu?
Här har de alla fått komma ut på altanen för klippning.
Både mynta och oregano har riktigt fina blommor.
Titta, trädgårdslandet svämmar över av persilja :)
När hösten kommer saknar jag mina kryddkrukor och känslan att kunna gå ut i trädgården och klippa in vad som behövs till matlagningen. Kanske, kanske ska jag i år förverkliga min tanke att ha fräscha kryddor i köket under vinterhalvåret. Kanske också kombinerat med den där kryddhyllan jag vill ha i köksfönstret. Men det blir då, i höst, än så länge kan jag njuta av att gå ett varv med saxen i trädgården :)
Snart helg!!
0 kommentarer